Η Λαρισαϊκή ομάδα ‘Νόον Έγνω’ και τοπικές επιχειρήσεις της πόλης διοργανώνουν την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι μία εναλλακτική θεματική περιήγηση με άξονα την παράδοση, τη γαστρονομία και την ιστορία της Λάρισας στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μάρκετινγκ και Branding Τόπου. Ελάτε να δείτε, να ακούσετε, να μυρίσετε και να γευθείτε!
Ο περίπατος συνδυάζει τη γνωριμία με τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις και ξεναγήσεις σε μνημεία κάθε τόπου συνδέοντας τη βιωματική εμπειρία με τη γνώση και την ψυχαγωγία. Σκοπός είναι η γνωριμία των ανθρώπων με την πόλη μας, μέσα από μια νέα ματιά και η προώθηση τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων, όπως αυτά παρέχονται στα τοπικά καταστήματα (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) και στέκια (καφέ, εστιατόρια κ.ά.). Περπατάμε και δοκιμάζουμε κεράσματα σε κάθε ένα από τα καταστήματα της διαδρομής, γνωρίζουμε την ιστορία της πόλης, των δρόμων και των ανθρώπων. Παράλληλα επισκεπτόμαστε το εσωτερικό του Α’ Αρχαίου Θεάτρου και του οθωμανικού Χαμάμ της πόλης. Η δράση αυτή αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση όσους επιθυμούν μια διαφορετική εμπειρία περιήγησης στην πόλη της Λάρισας.
Διάρκεια: 120’ περίπου.
Κόστος συμμετοχής: 10€/άτομο. Δηλώστε συμμετοχή έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου στη φόρμα
Περιορισμένος αριθμός ατόμων
Σχεδιασμός & υλοποίηση δράσης: Κόντσα Κωνσταντίνα, Νταγγάρα Νικολέττα
Λίγα λόγια για την ομάδα ‘Νόον Έγνω’
Η ‘Νόον Έγνω’ ιδρύεται το 2015 με έδρα τη Λάρισα. Πρόκειται για μια ομάδα νέων ανθρώπων που σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις πολιτιστικού, τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Μέσα από την έρευνα και τη σύμπραξη, καταγράφουμε, μελετάμε και αφηγούμαστε τοπικές ιστορίες στα πλαίσια περιηγήσεων, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι πρώτες μας δράσεις μέχρι στιγμής είναι θεματικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και συλλόγους, μία μουσειολογική μελέτη στήνοντας ένα μουσείο σε σχολείο και μία εικαστική έκθεση. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου με μικρούς και μεγάλους μέσα από μνημεία και ιστορικές διαδρομές, εναλλακτικές δράσεις και εμπειρίες.
‘Νόον έγνω’ είναι η επιθυμία να γνωρίσουμε τις ιδέες και συνειδήσεις των ανθρώπων γύρω μας. Να επικοινωνήσουμε και να ξανασυναντηθούμε σε τόπους πραγματικούς και ουτοπικούς.
Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος- μουσειοπαιδαγωγός- ξεναγός, Μαριάνα Κουρσάρη, κοινωνική ανθρωπολόγος, Καλλιόπη Λάκκα, συντηρήτρια έργων τέχνης- εικαστικός και Νικολέττα Νταγγάρα, σχεδιασμός τουριστικών και πολιτισμικών δράσεων.
«…πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω»
«…και ανθρώπων γνώρισε πολλών τους τρόπους και τη γνώμη…»
Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ά, στ.3
Επικοινωνία με την ομάδα:
email: noonegno@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/Νόον-Έγνω-348737022133271/
Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις
Αρτοποιείο Αντωνιάδης, Παπαναστασίου Αλ. 33
Το αρτοποιείο ιδρύεται το 1871! Εδώ και 147 χρόνια, ο φούρνος Αντωνιάδη παράγει αληθινό ψωμί! Καθημερινά εδώ ζυμώνονται και φουρνίζονται ποικίλα είδη ψωμιού, όπως με προζύμι, κριθάρι ή δίκοκκο σιτάρι, καρυδόπιτες, βραβευμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, βουτήματα, και πολλά ακόμη προϊόντα με εξαιρετικές πρώτες ύλες και μυστικές οικογενειακές συνταγές! Τέσσερις γενιές τώρα, η οικογένεια Αντωνιάδη δημιουργεί γλυπτά από ζυμάρι, έχοντας κατακτήσει 25 βραβεία!
Εστιατόριο Βόσπορος, Απόλλωνος 1
Ο Βόσπορος συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής! Ξεκινά το 1996 από τους αδελφούς Χρήστο και Γιάννη Μπισίλκα. Μετά από μια μεγάλη διαδρομή στο γαστρονομικό γίγνεσθαι, ο Βόσπορος λειτουργεί από το 2014 στην Απόλλωνος, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και αποτελεί πλέον κλασικό στέκι. Δεν πρόκειται μόνο για ένα καλό εστιατόριο, αλλά για μια ομάδα ανθρώπων που αναζητά συνεχώς νέες γεύσεις, ευφάνταστα μενού, ποιοτικές ετικέτες, διοργανώνει βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας και άλλα δρώμενα σε συνεργασίες με διακεκριμένους σεφ και οινοχόους.
Ζαχαροπλαστείο – Καφέ, Mama ’n’ Papa, Απόλλωνος 7-9
Πριν καλά – καλά συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, το Mama & Papa, μας έχει κατακτήσει χάρη στα λαχταριστά και φρέσκα γλυκίσματα. Εδώ η Απόλλωνος μυρίζει βούτυρο και ζάχαρη καθημερινά! Η Έλενα Απρίλη και ο Μιχάλης Μαλαμάς, δημιουργούν καθημερινά μπισκότα με ζαχαρόπαστα, cupcakes, τσιζκέηκς, αλλά και γλειφιτζούρια, τούρτες και βασιλόπιτες! Συντροφιά με ωραίες μυρωδιές, απολαμβάνουμε φρεσκοψημένα μπισκότα, ακούμε γλυκές ιστορίες και θαυμάζουμε τον κομψό, σαν λαχταριστό κουκλόσπιτο, χώρο του Mama & Papa!
Κλίμαξ, Ηφαίστου και Βενιζέλου
Ακριβώς πριν 6 χρόνια, μετά από χρόνια αναζήτησης και έρευνας, δύο καλοί φίλοι με ένα μεγάλο όραμα, μετατρέπουν μια μικροσκοπική γωνία σε σημείο αναφοράς: το πρώτο άκαπνο καφέ – wine bar αυτοεξυπηρέτησης. Σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής, προσφέρονται ροφήματα εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένα προϊόντα μικρών παραγωγών, χειροποίητα εδέσματα και επιλεγμένες ετικέτες τοπικών οινοποιείων. Λίγο αργότερα, το απέναντι εγκαταλελειμμένο οικόπεδο μετατρέπεται σε «αυλή των θαυμάτων», χώρο αστικής – εικαστικής παρέμβασης. Θεματικές βραδιές οινογνωσίας, γευσιγνωσίας, μουσικής και λογοτεχνίας, και πολλές ακόμη δράσεις, μετατρέπουν το Κλίμαξ σε σταθερό προορισμό για όλες τις ώρες της ημέρες.
Hamam Basedome, Βενιζέλου 91
Με άρωμα Ανατολής, το Χαμάμ ξαναζωντανεύει ως night bar-club στη Λάρισα για να διασκεδάσει τους επισκέπτες του σε ένα μοναδικό περιβάλλον. Με σεβασμό στο μοναδικό αρχιτεκτονικό περίβλημα, ένα από τα λίγα διατηρημένα οθωμανικά λουτρά στον ελληνικό χώρο, το Hamam Basedome διοργανώνει ξεχωριστές βραδιές με εκλεκτά ποτά και επώνυμους d.j’s! Ταξιδεύουμε πίσω στα χρόνια της οθωμανικής Λάρισας, όταν το Μεγάλο Λουτρό της πόλης φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες κόσμο.
Παντοπωλείο «Αγραφιώτη», Πανός 13
Η σχέση της οικογένειας Αγραφιώτη με την οδό Πανός κρατάει από το 1951, όταν ο Γεώργιος Αγραφιώτης ανοίγει εδώ ποτοπωλείο και ποτοποιείο με αποστακτήριο στον Τύρναβο. Εδώ εμφιαλώνονται και πωλούνται χύμα κρασί, τσίπουρο, ρετσίνα, λικέρ και βερμούτ που κυριαρχεί στα πάρτι της εποχής! Αργότερα το κατάστημα εξελίσσεται σε πρωτοποριακή κάβα ποτών, ενώ από το 2010 με τη συνταξιοδότηση του διπλανού παραδοσιακού παντοπωλείου, το κατάστημα μετασχηματίζεται σε Παντοπωλείο. Εδώ μπορεί κανείς να επιλέξει εκλεκτά τρόφιμα, βιολογικά προϊόντα, μπαχαρικά και βότανα, τοπικά κρασιά και τσίπουρα. Ακούμε την ιστορία της επιχείρησης, απολαμβάνοντας τον αέρα ενός παλιού μπακάλικου όπου κυριαρχεί η διάθεση για ηθικό εμπόριο και ανθρώπινη επαφή.
Ψητοπωλείο «Έλατος», Πανός 14
Το ψητοπωλείο έχει τη δική του ιστορία που ξεκινά γύρω στο 1938, όταν στην οδό Φιλελλήνων ο Θεόδωρος Γκαμπέτας λειτουργεί μαγειρείο-ψητοπωλείο, στέκι του εργατόκοσμου. Προσφέροντας από πατσά και σκεμπέ για τους εργάτες μέχρι λαχταριστά ψητά και καλομαγειρεμένα φαγητά, τη δεκαετία του 1960 εξελίσσεται σε πολυσύχναστη κοσμική ταβέρνα. Εδώ τρώνε όχι μόνο οι εργάτες, αλλά και οι προσωπικότητες της εποχής! Τη δεκαετία του 1980 ο «Έλατος» μεταφέρεται στην οδό Πανός, όπου εξακολουθεί να λειτουργεί εδώ και τρεις γενιές. Το σήμα κατατεθέν είναι οι σούβλες που ψήνουν καθημερινά -επιλεγμένα και πιστοποιημένα- κοτόπουλα, αρνιά και κοκορέτσια, κυριολεκτικά λουκούμι!
Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, Ολύμπου και Γαριβάλδη
Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 ως μια συνεργατική δύναμη αγελαδοτρόφων της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Σύντομα από τον Οκτώβριο του 2013 εισήγαγε την παγκόσμια καινοτομία των Αυτόματων Πωλητών φρέσκου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μεγάλα αστικά κέντρα, πρώτα στη Λάρισα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Χαρακτηριστικό των προϊόντων του η κορυφαία ποιότητα που εξασφαλίζει η αποκλειστική χρήση φρέσκου γάλακτος των παραγωγών του και η καινοτομική αντίληψη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πελάτη. Απέσπασε βραβείο καινοτομίας, αλλά και βραβείο εξυπηρέτησης πελατών. Όμως το μεγαλύτερο βραβείο εξακολουθεί να είναι η εμπιστοσύνη χιλιάδων καταναλωτών που κατακλύζουν καθημερινά τα 63 καταστήματα του Συνεταιρισμού στις τρεις πόλεις όπου λειτουργούν.
Δηλώσεις συμμετοχής: παρακαλούμε στείλτε το ενδιαφέρον σας έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου μέσω της φόρμας. Η καταβολή του ποσού θα γίνει κατά την εγγραφή στο συνέδριο.