ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

fmag.gr, fplus, Δήμος Λαρισαίων
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

‘Προώθησε τον τόπο σου με μια φωτογραφία’ είναι το θέμα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας που διοργανώνει το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag, με τη φωτογραφική ομάδα fplus στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μάρκετινγκ & Branding Τόπου που συνδιοργανώνουν το ΤΜΧΠΠΑ και ο Δήμος Λαρισαίων.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να αναδείξουν μέσω της τέχνης της φωτογραφίας την ταυτότητα του τόπου τους, ανεξαρτήτως κλίμακας ή γεωγραφικών χαρακτηριστικών. Η ταυτότητα του τόπου, έννοια καθοριστική στη διαδικασία του μάρκετινγκ και branding τόπου, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία, υλικά ή άυλα, ανθρώπινες δραστηριότητες, σχέσεις, δίκτυα, κ.λπ. που καθορίζουν την ατμόσφαιρα, την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε τόπου.

Βραβεία
Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες βραβεύονται και παίρνουν τα εξής έπαθλα:

  1. Δύο διανυκτερεύσεις (Παρασκευή, Σάββατο) στο ξενοδοχείο Αγλαϊδα στην Τσαγκαράδα Πηλίου http://www.aglaida-apartments.gr/
  2. Δύο διανυκτερεύσεις (Παρασκευή, Σάββατο) στο αρχοντικό Σουλιώτη στο Μεταξοχώρι Αγιάς Λάρισας http://www.souliotismansion.com/
  3. Δύο διανυκτερεύσεις (Παρασκευή, Σάββατο) στο Oreiades Village στη Λίμνη Πλαστήρα http://www.limni-plastira.gr/el_GR/c/seo

Τελετή απονομής
Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του συνεδρίου στη 1 Απριλίου 2017 στο Θέατρο ΟΥΗΛ. Οι βραβευμένες και 10 ακόμα φωτογραφίες που θα διακριθούν, θα παρουσιαστούν σε έκθεση από την Τετάρτη 29 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 10 Απριλίου, στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου ΟΥΗΛ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το email του φωτογραφικού διαγωνισμού: photocontest@placemarketing2.gr

-

Όροι Συμμετοχής
1. Οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν μία φωτογραφία, ασπρόμαυρη ή έγχρωμη.
2. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή – αρχείο JPG – στην υψηλότερη ανάλυση, με όνομα το επίθετο και το όνομα του φωτογράφου με λατινικούς χαρακτήρες. Η μικρή πλευρά πρέπει να έχει ελάχιστη διάσταση 2000 pixel.
3. Οι συμμετέχοντες πρέπει να αποστείλουν τη φωτογραφία τους μαζί με τη φόρμα συμμετοχής έως και τις 24 Μαρτίου 2017 στο email photocontest@placemarketing2.gr. Η συλλογή των προσωπικών σας στοιχείων γίνεται μόνο για τις ανάγκες διενέργειας του Διαγωνισμού. Τα στοιχεία σας δεν θα χρησιμοποιηθούν για λόγους πέραν της συμμετοχής σας στο Διαγωνισμό και δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτους.
4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές μόνο φωτογραφίες που δεν έχουν επεξεργαστεί ηλεκτρονικά ή έχουν επεξεργασία, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην παραποιούν την πραγματικότητα. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη περιγράμματος και υπογραφής (watermark), όπως και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας.
5. Οι διοργανωτές ουδεμία ευθύνη φέρουν για ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων της προσωπικότητας και των προσωπικών δεδομένων των φωτογραφημένων προσώπων. Για ανωτέρω ενδεχόμενες παραβιάσεις θα ευθύνεται αποκλειστικά ο δημιουργός.
6. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν τραβηχτεί τα 3 τελευταία χρόνια. Επίσης, δεν θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες που έχουν διακριθεί με βραβείο ή έπαινο σε άλλους εγχώριους ή διεθνείς διαγωνισμούς.
7. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό εκχωρούν στους διοργανωτές το δικαίωμα να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και στα ΜΜΕ ή το διαδίκτυο και να τις παρουσιάσουν σε εκτυπωμένη φυσική μορφή, χωρίς να εγείρουν αξίωση χρηματικής ή άλλου είδους αποζημίωσης. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες που θα διακριθούν για εκθέσεις, προβολές, έκδοση αναμνηστικών λευκωμάτων κ.λπ. με αναφορά στο δημιουργό στον οποίο και ανήκει το έργο. Αποκλείεται η εμπορική εκμετάλλευση.
9. Οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή, που θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό και θα ανακοινωθεί με το πέρας του διαγωνισμού.
10. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ΔΩΡΕΑΝ.
11. Τελευταία ημέρα αποστολής ορίζεται η 26η Μαρτίου 2017 στις 23:59. Δεν θα δοθεί παράταση. Πέραν αυτής, καμιά συμμετοχή δεν θα γίνεται δεκτή.
12. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν με τη λήξη του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο ‘Θέατρο ΟΥΗΛ’ καθώς και μέσω του διαδικτυακού φωτογραφικού περιοδικού fmag (fmag.gr)
13. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αποδοχή από τους διαγωνιζόμενους, όλων των όρων της προκήρυξης του διαγωνισμού.

fplus, Δήμος Λαρισαίων
Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Φωτογραφική ομάδα fplus, στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Τόπου που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λάρισας από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα ‘Λάρισα. Η άλλη όψη της πόλης’.

Πόσο γνωρίζουμε την πόλη που ζούμε; Οι περισσότεροι από εμάς κινούμαστε καθημερινά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της πόλης. Εάν κάποιος μας ζητήσει να του πούμε για την πόλη που ζούμε, θα του πούμε για τα οικεία σε μας μέρη, που βιώνουμε και εργαζόμαστε καθημερινά, που συναντούμε στη βόλτα μας, τους πεζόδρομους με τα μαγαζιά στο κέντρο και τις πλατείες. Είναι όμως μόνο αυτό η εικόνα της πόλης;

Ποιες άλλες όψεις μπορεί να έχει; Το κέντρο της δίνει μορφή ή τα άκρα της την ορίζουν;
Με αφορμή τα παραπάνω ερωτήματα η έκθεση με τίτλο ‘Λάρισα. Η άλλη όψη της πόλης’ διερευνά την αθέατη ουσιαστικά πλευρά της πόλης. Μια πόλη που άλλοτε έχει κάτι να κρύψει και άλλοτε αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται, μέσα από τις αντιθέσεις που τη συγκροτούν. Μια πόλη που περιβάλλεται από αποκεντρωμένες συνοικίες που ζουν σε διαφορετικούς ρυθμούς. Μια πόλη που αλλάζει καθημερινά.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά από την Τρίτη 28 Μαρτίου έως και το Σάββατο 1 Απριλίου 2017. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 20:00.

Είσοδος ελεύθερη

Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Κατσάκος

Vaia Gerlioti

Λίγα λόγια για τη Φωτογραφική Ομάδα fplus
Η φωτογραφική ομάδα fplus δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013, στην πόλη της Λάρισας, από μία ομάδα 18 ερασιτεχνών φωτογράφων, τους οποίους ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον και η αγάπη για την φωτογραφία.
Κύριο μέλημα της ομάδας είναι η προβολή, καλλιέργεια και ανάπτυξη της τέχνης της φωτογραφίας.
Από την αρχή της δημιουργίας, η ομάδα, ανακοινώνει κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους επόμενους 10 μήνες. Μέσα από μία πλούσια δράση που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις φωτογράφων, ομιλίες, διαλέξεις, διαγωνισμούς κ.α., δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της ομάδας, αλλά και όλους όσους τους ενδιαφέρει η τέχνη της φωτογραφίας, να εμβαθύνουν, αλλά και να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες, να καλλιεργήσουν την αισθητική τους και να εξελίξουν το προσωπικό τους ύφος.
Επίσης διοργανώνει τακτικά φωτογραφικές εξορμήσεις στην περιοχή της Λάρισας και εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως και επισκέψεις σε σημαντικά φωτογραφικά δρώμενα που γίνονται στη χώρα.
Οι συναντήσεις της ομάδας, από το Νοέμβριο του 2014, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη σε χώρο που τους παραχώρησε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων στο Μύλο του Παππά (Γεωργιάδου 53) στη Λάρισα.
Url: http://fplus.gr/
Email: info@fplus.gr

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα μουσεία!

Η συλλογή από κούκλες του κουκλοθίασου Τιριτόμπα, στη Λάρισα, δεν έχει τίποτα να κάνει με μουσεία αλλά με… όνειρα: μπαίνοντας στην αίθουσα με τις κούκλες σε φυσικό μέγεθος, είναι σαν να μπαίνεις σε ένα παραμύθι.

Όλα ξεκίνησαν από τον ιδρυτή του κουκλοθέατρου Λάρισας, Κώστα Χατζηανδρέου, και τη συνεργάτιδά του Σοφία Φουτζοπούλου, που έδωσαν αμέτρητες παραστάσεις με κούκλες στη Λάρισα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, και όπου πήγαιναν, έβρισκαν και έφερναν πίσω κι άλλες κούκλες, σπάνιες και πρωτότυπες.

Καθεμία από τις 300 και πλέον κούκλες που βρίσκονται σήμερα στο δημοτικό κουκλοθίασο έχουν ‘ζήσει’ πάνω στη σκηνή, έχουν παίξει σε παραστάσεις και συνέχεια φτιάχνονται καινούργιες για τις νέες παραστάσεις. Στον ίδιο χώρο λειτουργούν και εργαστήρια κατασκευής κούκλας από ξύλο, πηλό, φελιζόλ και χαρτί για παιδιά. Το Μουσείο Κούκλας συστεγάζεται με το Λαρισαϊκό κουκλοθέατρο ‘Τιριτόμπα’ και το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας.

Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, ενώ το ωράριο λειτουργίας για τις ημέρες του συνεδρίου είναι από τις 10:00 έως τη 13:00 για την Παρασκευή 31 Μαρτίου και από τις 10:00 έως τις 14:00 το Σάββατο 1 Απριλίου.

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Κούκλας σε όλη την Ελλάδα!

tiritompa

Με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μάρκετινγκ και Branding Τόπου, που διοργανώνεται στη Λάρισα από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας ‘8’ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, διοργανώνουν εικαστική έκθεση  με τίτλο ‘Η Πόλη μου’ στο Θέατρο ΟΥΗΛ.
Εικαστικοί και αρχιτέκτονες θα παρουσιάσουν έργα εμπνευσμένα από την πόλη της Λάρισας. Επίσης θα επανεκτεθούν κάποια έργα της περσινής μεγάλης έκθεσης ‘Λάρισα από ψηλά’ της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Συμμετέχοντες: Ανδρόνικου Αθηνά, Αναγνωστόπουλος Σωτήριος, Βλαχοδήμος Βαγγέλης, Εξάρχου Δήμητρα, Ευθυμιάδου Αργυρή ,Κακάβα Στέλλα, Κανάκη Έλενα & Κατσαρός Αντώνης, Καραγγέλη Ευαγγελία, Κυριαζή Έλλη, Μακρής Πάρης, Μαράβας Λάζαρος, Μάτας Νίκος, Μπαμπαλή Τζένη, Μάστορα Ευτυχία, Νότου Σπυριδούλα, Οικονόμου Δήμητρα, Παπανικολάου Τώνια, Σαμαρά Ήβη, Σαρλικιώτη Ελένη, Σδούκου Ιφιγένεια, Σεϊτάνη Ζωή, Summa Silvia, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Κώστας Αντωνίου & Αντώνης Μόρας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 20:00 στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου ΟΥΗΛ.

Είσοδος ελεύθερη

Το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών ‘8’ που για ακόμη μια φορά δίνει το παρόν στις εξελίξεις της πόλης, μας παρουσιάζει τη Λάρισα μέσα από μια άλλη ματιά, αυτή του εικαστικού. Το Σωματείο πήρε το όνομα ‘8’, συμβολικά από το έτος έναρξης (2008) αυτής της κίνησης που οι βασικές λειτουργίες της είναι η προβολή της εικαστικής δημιουργίας και η προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην πόλη μας και την περιοχή μας. Τα μέλη του υπερασπίζονται την ιδέα της τέχνης ως κοινωνική αξία. Έχουν οργανώσει και συνδιοργανώσει με άλλους φορείς εικαστικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές δράσεις, ενώ συνεργάζονται με εικαστικούς συλλόγους και σωματεία άλλων πόλεων και έχουν συμμετάσχει σε κοινές εκδηλώσεις.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας θεωρεί αυτή την έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το Μάρκετινγκ και Branding του Τόπου, αφορμή για τους αρχιτέκτονες της πόλης μας να πάρουν θέση με παλιότερα ή νέα έργα, υλοποιημένα ή μη, τόσο σε σχέση με τη σύγχρονη προβληματική εφαρμογής διεθνών προτύπων ή προσωπικής έκφρασης, όσο και σε σχέση με την κάθε φορά διαφορετική ερμηνεία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου κατοίκησης όλων μας, της πόλης της Λάρισας. Η αρχιτεκτονική, λόγω της σχετικής μονιμότητας και διάρκειας που παρουσιάζουν τα έργα της, συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός τόπου, με λιγότερη ή περισσότερη ευαισθησία (ας μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος του κτιριακού όγκου δεν παράγεται από αρχιτέκτονες).

Την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 12:30 το μεσημέρι η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων, υπό το μαέστρο της Γιώργο Μηνά, θα δώσει μια μοναδική υπαίθρια συναυλία μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο, Βενιζέλου και Παπαναστασίου, στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μάρκετινγκ και Branding Τόπου.

Η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ιδρύθηκε το 1950 με πρώτο Αρχιμουσικό τον Γεώργιο Καμηλιέρη, ο οποίος κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα μουσικό σύνολο αξιώσεων και δυνατοτήτων. Στη συνέχεια, και από το 1963 μέχρι το 1978 τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής ανέλαβε ο αρχιμουσικός Γιάννης Τσανακάς. Από το 1987 μέχρι σήμερα αρχιμουσικός είναι ο Γιώργος Μηνάς.

Η Φιλαρμονική του Δ.Ω.Λ. έδωσε συναυλίες στο πλαίσιο διάφορων εκδηλώσεων, έχει συμπράξει με σημαντικούς καλλιτέχνες, συμμετείχε σε Συναντήσεις και Φεστιβάλ Φιλαρμονικών σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εμφανίσθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στη Μάλτα, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, τη Γαλλία-Eurodisney και αλλού.

filarmoniki

Η Θεσσαλία ήταν ο ιδανικός χώρος που τόσα χρόνια περίμενε τον φωτογράφο της και ο Τλούπας τής αφοσιώθηκε «ψυχή τε και σώματι».
Σ. Μελετζής (1906–2003)

Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μάρκετινγκ και Branding Τόπου, που θα διεξαχθεί στη Λάρισα, στις 31/03-02/04/2017, παρουσιάζει την έκθεση του φωτογράφου Τάκη Τλούπα ‘Ο Κύκλος του Σιταριού, ο Κύκλος της Ζωής’ στο Μύλο του Παππά.

Ο Λαρισαίος φωτογράφος Τάκης Τλούπας (1920-2003) υπήρξε ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο φωτογράφος του κάμπου και της Θεσσαλικής γης έχει αφήσει παρακαταθήκη την τέχνη του που απεικονίζει τον τόπο που αγαπούσε, καταγράφοντας παράλληλα την τοπική ανθρωπογεωγραφία. Οργώνοντας τη Θεσσαλία με τη βέσπα του και αργότερα με το θρυλικό Ντεσεβό, ο Τλούπας κατέγραψε το θεσσαλικό κάμπο, τον Πηνειό και την κοιλάδα των Τεμπών, τη λίμνη Κάρλα και την αποξήρανσή της. Ως δεινός πεζοπόρος περιδιάβαινε τον Όλυμπο, τον Κίσαβο και το Πήλιο, αποτυπώνοντας το ορεινό τοπίο με όλες τις διακυμάνσεις του καιρού και του φωτός. Επιπλέον φωτογράφισε εκτεταμένα τον αστικό χώρο, κυρίως της Λάρισας, αλλά και άλλων περιοχών.

Μέσα από το φακό του Τάκη Τλούπα, η έκθεση ‘Ο Κύκλος του Σιταριού, ο Κύκλος της Ζωής’ παρουσιάζει την καλλιέργεια και την παραγωγή του σιταριού στο θεσσαλικό κάμπο το β’ μισό του 20ου αιώνα. Η έκθεση είναι τμήμα του Μουσείου του Μύλου του Παππά και θα ανοίξει εκτάκτως με αφορμή το Συνέδριο από την Τρίτη 28/03 έως και την Κυριακή 02/04 και ώρες 09:00-22:00.

Είσοδος ελεύθερη

takis tloupas

Οι Ιmam Baildi έρχονται στη Λάρισα στο ‘Μύλο 1927’, για μια μοναδική συναυλία το βράδυ της Παρασκευής 31ης Μαρτίου.

Στα λίγα χρόνια ζωής των ‘Imam Baildi’, το συγκρότημα των αδερφών Φαληρέα, κατάφερε να δημιουργήσει μια καινούρια ταυτότητα στον ελληνικό ήχο και να την κάνει αποδεκτή στο εξωτερικό ως μια νέα μουσική πρόταση με γνήσια ελληνικό χαρακτήρα.

Για τους συνέδρους του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μάρκετινγκ και Branding Τόπου, η τιμή εισόδου διαμορφώνεται στα 4€ με την επίδειξη του πάσου του συνεδρίου (υποχρεωτική κατανάλωση ποτού 8€)

Τηλ: 2410 254 888 και 6938 190703
Οι πόρτες ανοίγουν στις 22:00

imam baildi

Ένα Γκράφιτι στο ποτάμι με θέμα ‘Positive Sign-Θετικό Πρόσημο’ είναι μια ακόμη παράλληλη δράση του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας ‘8’ στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μάρκετινγκ και Branding Τόπου, που διοργανώνεται από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων.

Το Σάββατο 1 Απριλίου οι εικαστικοί της πόλης μας, θα κατέβουν στο ποτάμι, κάτω από τη κεντρική γέφυρα του Πηνειού για να παίξουν με τα χρώματα, αποτυπώνοντας λέξεις θετικές, όμορφες, αισιόδοξες, καταγγέλλοντας τη μιζέρια και δίνοντας μια μορφή λύσης στο αδιέξοδο της καθημερινότητας.

Με καμβά δύο αψίδες που στηρίζουν τη γέφυρα, θα δημιουργήσουν ένα θετικό στήριγμα στη δική τους γέφυρα. Αυτή που ενώνει το δύσκολο παρόν με τα θέλω, τις ελπίδες και τη θετική πλευρά της πραγματικότητας.

Μια μορφή καταγγελίας διαφορετική, χρωματιστή, ουσιαστική. Ένα στήριγμα στη δυσκολία που, σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα, είναι εδώ και χρόνια καθημερινότητα.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας σας προσκαλούν σε μία δωρεάν ξενάγηση στο νέο μουσείο της πόλης, στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μάρκετινγκ και Branding Τόπου.

Το Διαχρονικό Μουσείο είναι το νέο μουσείο της πόλης που προβάλλει τις αρχαιότητες της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής σε έναν εκτεταμένο εκθεσιακό χώρο. Η διαχρονική σημασία της πόλης ως πρωταγωνίστριας του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και ο διαχρονικός χαρακτήρας των ίδιων των εκθεμάτων αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά. Σε 11 συνολικά ενότητες εκτίθενται περισσότερα από 1500 αντικείμενα με μοναδικό ενδιαφέρον: παλαιολιθικά εργαλεία και οστά ζώων, το εντυπωσιακό μενίρ – ανθρωπόμορφη λίθινη στήλη, επιτύμβιες στήλες και αγάλματα κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά και μικροαντικείμενα, οθωμανικές στήλες και μεταβυζαντινές εικόνες.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου ξεκινώντας τη μετακίνηση με αστικό λεωφορείο από το κέντρο της πόλης στις 09:30. Η ξενάγηση θα διαρκέσει περίπου 90’. Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε στείλτε το ενδιαφέρον σας έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου μέσω της φόρμας.

Συμμετοχή δωρεάν

Η Λαρισαϊκή ομάδα ‘Νόον Έγνω’ και τοπικές επιχειρήσεις της πόλης διοργανώνουν την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι μία εναλλακτική θεματική περιήγηση με άξονα την παράδοση, τη γαστρονομία και την ιστορία της Λάρισας στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μάρκετινγκ και Branding Τόπου. Ελάτε να δείτε, να ακούσετε, να μυρίσετε και να γευθείτε!

Ο περίπατος συνδυάζει τη γνωριμία με τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις και ξεναγήσεις σε μνημεία κάθε τόπου συνδέοντας τη βιωματική εμπειρία με τη γνώση και την ψυχαγωγία. Σκοπός είναι η γνωριμία των ανθρώπων με την πόλη μας, μέσα από μια νέα ματιά και η προώθηση τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων, όπως αυτά παρέχονται στα τοπικά καταστήματα (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) και στέκια (καφέ, εστιατόρια κ.ά.). Περπατάμε και δοκιμάζουμε κεράσματα σε κάθε ένα από τα καταστήματα της διαδρομής, γνωρίζουμε την ιστορία της πόλης, των δρόμων και των ανθρώπων. Παράλληλα επισκεπτόμαστε το εσωτερικό του Α’ Αρχαίου Θεάτρου και του οθωμανικού Χαμάμ της πόλης. Η δράση αυτή αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση όσους επιθυμούν μια διαφορετική εμπειρία περιήγησης στην πόλη της Λάρισας.

Διάρκεια: 120’ περίπου.
Κόστος συμμετοχής: 10€/άτομο. Δηλώστε συμμετοχή έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου στη φόρμα
Περιορισμένος αριθμός ατόμων
Σχεδιασμός & υλοποίηση δράσης: Κόντσα Κωνσταντίνα, Νταγγάρα Νικολέττα

Λίγα λόγια για την ομάδα ‘Νόον Έγνω’
Η ‘Νόον Έγνω’ ιδρύεται το 2015 με έδρα τη Λάρισα. Πρόκειται για μια ομάδα νέων ανθρώπων που σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις πολιτιστικού, τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Μέσα από την έρευνα και τη σύμπραξη, καταγράφουμε, μελετάμε και αφηγούμαστε τοπικές ιστορίες στα πλαίσια περιηγήσεων, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι πρώτες μας δράσεις μέχρι στιγμής είναι θεματικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και συλλόγους, μία μουσειολογική μελέτη στήνοντας ένα μουσείο σε σχολείο και μία εικαστική έκθεση. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου με μικρούς και μεγάλους μέσα από μνημεία και ιστορικές διαδρομές, εναλλακτικές δράσεις και εμπειρίες.
‘Νόον έγνω’ είναι η επιθυμία να γνωρίσουμε τις ιδέες και συνειδήσεις των ανθρώπων γύρω μας. Να επικοινωνήσουμε και να ξανασυναντηθούμε σε τόπους πραγματικούς και ουτοπικούς.
Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος- μουσειοπαιδαγωγός- ξεναγός, Μαριάνα Κουρσάρη, κοινωνική ανθρωπολόγος, Καλλιόπη Λάκκα, συντηρήτρια έργων τέχνης- εικαστικός και Νικολέττα Νταγγάρα, σχεδιασμός τουριστικών και πολιτισμικών δράσεων.
«…πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω»
«…και ανθρώπων γνώρισε πολλών τους τρόπους και τη γνώμη…»
Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ά, στ.3
Επικοινωνία με την ομάδα:
email: noonegno@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/Νόον-Έγνω-348737022133271/

Συνεργαζόμενες επιχειρήσεις
Αρτοποιείο Αντωνιάδης, Παπαναστασίου Αλ. 33
Το αρτοποιείο ιδρύεται το 1871! Εδώ και 147 χρόνια, ο φούρνος Αντωνιάδη παράγει αληθινό ψωμί! Καθημερινά εδώ ζυμώνονται και φουρνίζονται ποικίλα είδη ψωμιού, όπως με προζύμι, κριθάρι ή δίκοκκο σιτάρι, καρυδόπιτες, βραβευμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, βουτήματα, και πολλά ακόμη προϊόντα με εξαιρετικές πρώτες ύλες και μυστικές οικογενειακές συνταγές! Τέσσερις γενιές τώρα, η οικογένεια Αντωνιάδη δημιουργεί γλυπτά από ζυμάρι, έχοντας κατακτήσει 25 βραβεία!

Εστιατόριο Βόσπορος, Απόλλωνος 1
Ο Βόσπορος συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής! Ξεκινά το 1996 από τους αδελφούς Χρήστο και Γιάννη Μπισίλκα. Μετά από μια μεγάλη διαδρομή στο γαστρονομικό γίγνεσθαι, ο Βόσπορος λειτουργεί από το 2014 στην Απόλλωνος, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και αποτελεί πλέον κλασικό στέκι. Δεν πρόκειται μόνο για ένα καλό εστιατόριο, αλλά για μια ομάδα ανθρώπων που αναζητά συνεχώς νέες γεύσεις, ευφάνταστα μενού, ποιοτικές ετικέτες, διοργανώνει βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας και άλλα δρώμενα σε συνεργασίες με διακεκριμένους σεφ και οινοχόους.

Ζαχαροπλαστείο – Καφέ, Mama ’n’ Papa, Απόλλωνος 7-9
Πριν καλά – καλά συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, το Mama & Papa, μας έχει κατακτήσει χάρη στα λαχταριστά και φρέσκα γλυκίσματα. Εδώ η Απόλλωνος μυρίζει βούτυρο και ζάχαρη καθημερινά! Η Έλενα Απρίλη και ο Μιχάλης Μαλαμάς, δημιουργούν καθημερινά μπισκότα με ζαχαρόπαστα, cupcakes, τσιζκέηκς, αλλά και γλειφιτζούρια, τούρτες και βασιλόπιτες! Συντροφιά με ωραίες μυρωδιές, απολαμβάνουμε φρεσκοψημένα μπισκότα, ακούμε γλυκές ιστορίες και θαυμάζουμε τον κομψό, σαν λαχταριστό κουκλόσπιτο, χώρο του Mama & Papa!

Κλίμαξ, Ηφαίστου και Βενιζέλου
Ακριβώς πριν 6 χρόνια, μετά από χρόνια αναζήτησης και έρευνας, δύο καλοί φίλοι με ένα μεγάλο όραμα, μετατρέπουν μια μικροσκοπική γωνία σε σημείο αναφοράς: το πρώτο άκαπνο καφέ – wine bar αυτοεξυπηρέτησης. Σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής, προσφέρονται ροφήματα εξαιρετικής ποιότητας, πιστοποιημένα προϊόντα μικρών παραγωγών, χειροποίητα εδέσματα και επιλεγμένες ετικέτες τοπικών οινοποιείων. Λίγο αργότερα, το απέναντι εγκαταλελειμμένο οικόπεδο μετατρέπεται σε «αυλή των θαυμάτων», χώρο αστικής – εικαστικής παρέμβασης. Θεματικές βραδιές οινογνωσίας, γευσιγνωσίας, μουσικής και λογοτεχνίας, και πολλές ακόμη δράσεις, μετατρέπουν το Κλίμαξ σε σταθερό προορισμό για όλες τις ώρες της ημέρες.

Hamam Basedome, Βενιζέλου 91
Με άρωμα Ανατολής, το Χαμάμ ξαναζωντανεύει ως night bar-club στη Λάρισα για να διασκεδάσει τους επισκέπτες του σε ένα μοναδικό περιβάλλον. Με σεβασμό στο μοναδικό αρχιτεκτονικό περίβλημα, ένα από τα λίγα διατηρημένα οθωμανικά λουτρά στον ελληνικό χώρο, το Hamam Basedome διοργανώνει ξεχωριστές βραδιές με εκλεκτά ποτά και επώνυμους d.j’s! Ταξιδεύουμε πίσω στα χρόνια της οθωμανικής Λάρισας, όταν το Μεγάλο Λουτρό της πόλης φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες κόσμο.

Παντοπωλείο «Αγραφιώτη», Πανός 13
Η σχέση της οικογένειας Αγραφιώτη με την οδό Πανός κρατάει από το 1951, όταν ο Γεώργιος Αγραφιώτης ανοίγει εδώ ποτοπωλείο και ποτοποιείο με αποστακτήριο στον Τύρναβο. Εδώ εμφιαλώνονται και πωλούνται χύμα κρασί, τσίπουρο, ρετσίνα, λικέρ και βερμούτ που κυριαρχεί στα πάρτι της εποχής! Αργότερα το κατάστημα εξελίσσεται σε πρωτοποριακή κάβα ποτών, ενώ από το 2010 με τη συνταξιοδότηση του διπλανού παραδοσιακού παντοπωλείου, το κατάστημα μετασχηματίζεται σε Παντοπωλείο. Εδώ μπορεί κανείς να επιλέξει εκλεκτά τρόφιμα, βιολογικά προϊόντα, μπαχαρικά και βότανα, τοπικά κρασιά και τσίπουρα. Ακούμε την ιστορία της επιχείρησης, απολαμβάνοντας τον αέρα ενός παλιού μπακάλικου όπου κυριαρχεί η διάθεση για ηθικό εμπόριο και ανθρώπινη επαφή.

Ψητοπωλείο «Έλατος», Πανός 14
Το ψητοπωλείο έχει τη δική του ιστορία που ξεκινά γύρω στο 1938, όταν στην οδό Φιλελλήνων ο Θεόδωρος Γκαμπέτας λειτουργεί μαγειρείο-ψητοπωλείο, στέκι του εργατόκοσμου. Προσφέροντας από πατσά και σκεμπέ για τους εργάτες μέχρι λαχταριστά ψητά και καλομαγειρεμένα φαγητά, τη δεκαετία του 1960 εξελίσσεται σε πολυσύχναστη κοσμική ταβέρνα. Εδώ τρώνε όχι μόνο οι εργάτες, αλλά και οι προσωπικότητες της εποχής! Τη δεκαετία του 1980 ο «Έλατος» μεταφέρεται στην οδό Πανός, όπου εξακολουθεί να λειτουργεί εδώ και τρεις γενιές. Το σήμα κατατεθέν είναι οι σούβλες που ψήνουν καθημερινά -επιλεγμένα και πιστοποιημένα- κοτόπουλα, αρνιά και κοκορέτσια, κυριολεκτικά λουκούμι!

Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, Ολύμπου και Γαριβάλδη
Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 ως μια συνεργατική δύναμη αγελαδοτρόφων της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Σύντομα από τον Οκτώβριο του 2013 εισήγαγε την παγκόσμια καινοτομία των Αυτόματων Πωλητών φρέσκου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μεγάλα αστικά κέντρα, πρώτα στη Λάρισα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Χαρακτηριστικό των προϊόντων του η κορυφαία ποιότητα που εξασφαλίζει η αποκλειστική χρήση φρέσκου γάλακτος των παραγωγών του και η καινοτομική αντίληψη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πελάτη. Απέσπασε βραβείο καινοτομίας, αλλά και βραβείο εξυπηρέτησης πελατών. Όμως το μεγαλύτερο βραβείο εξακολουθεί να είναι η εμπιστοσύνη χιλιάδων καταναλωτών που κατακλύζουν καθημερινά τα 63 καταστήματα του Συνεταιρισμού στις τρεις πόλεις όπου λειτουργούν.

Δηλώσεις συμμετοχής: παρακαλούμε στείλτε το ενδιαφέρον σας έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου μέσω της φόρμας. Η καταβολή του ποσού θα γίνει κατά την εγγραφή στο συνέδριο.


Την Κυριακή 2 Απριλίου θα διοργανωθεί εκδρομή για τους ενδιαφερόμενους στην περιοχή της Αγιάς και των παράλιων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, για μια περιήγηση στη φύση και στους παραδοσιακούς οικισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Πρόγραμμα εκδρομής
02/04 Ώρα 09:00: Αναχώρηση από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας και άφιξη στο γραφικό Μεταξοχώρι
Το Μεταξοχώρι (Ρέτσιανη) βρίσκεται δίπλα στην Αγιά στο 1,5χλμ, είναι γνωστό για την παραγωγή μεταξιού και είναι ένας από τους πέντε παραδοσιακούς οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Στην περιοχή βρέθηκαν επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και ελληνιστικά χρόνια.
Στο χωριό ρέει ο ποταμός Άμυρος, που ξεκινάει από τον Κίσσαβο και εκβάλλει στην λίμνη Κάρλα. Ο οικισμός χωρίζεται στα δύο με μικρό ρέμα και ένα μικρό γεφυράκι ενώνει τα δύο τμήματα του στο ύψος της πλατείας. Με αρκετά παραδοσιακά σπίτια, αρχοντικά τα περισσότερα, με πλούσια ιστορία και παράδοση, αποκαλείται πια και το ‘χωριό των καλλιτεχνών’ καθώς πολλοί καλλιτέχνες το επισκέπτονται ή έχουν σπίτι.
Μετά από την περιήγησή μας στο Μεταξοχώρι αναχωρούμε για τη Μελιβοία όπου παίρνουμε το πεζοπορικό μονοπάτι που μας οδηγεί στη Βελίκα, στα παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Το μονοπάτι καταλήγει στην καρδιά του ρέματος της Βελίκας, με υπέροχα τοπία, με δάση από πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και πυκνές φτέρες. Η διαδρομή είναι εύκολη ακόμη και για αμύητους περιπατητές. Υπάρχουν ξύλινα γεφυράκια και σε πολλά σημεία της διαδρομής παγκάκια, ξύλινα τραπεζάκια και βρύση με νερό.
Στο τέλος της πεζοπορικής διαδρομής προτείνεται γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα και στη συνέχεια επιστροφή στη Λάρισα.

Συνολική διάρκεια: 5,5 ώρες
Κόστος ανά άτομο: 28 €
Υπεύθυνος εκδρομής: Τάσος Γούσιος

Δηλώσεις συμμετοχής: παρακαλούμε στείλτε το ενδιαφέρον σας έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου μέσω της φόρμας. Η καταβολή του ποσού θα γίνει κατά την εγγραφή στο συνέδριο.

monopati-meliboia